Terug naar Onze mensen

Selma van der Haar

adviseur

Selma van der Haar (1975) is expert op het gebied van leren in organisaties, multidisciplinair samenwerken, groepsdynamica en besluitvorming onder druk. Ze heeft ruime ervaring in het faciliteren, organiseren, ontwikkelen, versterken en onderzoeken van leren in organisaties en is daarvoor inzetbaar als adviseur, trainer, coach, onderzoeker en manager. Als bijzonder aandachtsgebied heeft zij het opleiden, trainen en oefenen voor crisisbeheersing en rampenbestrijding. 

Selma is in 2014 gepromoveerd op teamleren en team cognitie in coördinerende multidisciplinaire crisisteams. Als onderzoeker en als universitair docent (Maastricht University) heeft zij in samenwerking met de praktijk kennis ontwikkeld over hoe ad hoc samengestelde multidisciplinaire teams (o.a. brandweer, politie, GHOR, bevolkingszorg) met een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid onder druk kunnen presteren. De inzichten heeft ze vertaald naar diverse trainingen, workshops en publicaties en past zij toe in haar advieswerk.

Selma helpt bestuurders, managers en teams om effectieve antwoorden te vinden op vragen als: hoe beïnvloedt het ontwerp van onze organisatie onze leerprocessen? Hoe werken overtuigingen over leren en ontwikkeling door in onze cultuur? Welke waarden en overtuigingen zijn sturend voor professionals als het gaat om het aangaan van (nieuwe) vraagstukken en samenwerkingen? Welke taal voor leren werkt in onze organisatie? Hoe kunnen wij vanuit onze managementstijl een effectief appèl doen op leren en ontwikkelen? En hoe zorgen wij dat de praktijk van leren zich vertaalt in succes van de organisatie en bevlogen werkplezier van professionals?

Haar advieswerk ziet zij ook als leerproces: ieder vraagstuk is uniek en vraagt om een contextuele verkenning, om het creëren van een gedeelde betekenisgeving, om het ontdekken van helpende perspectieven en om het in samenwerking creëren van innovatieve en verrijkende antwoorden en oplossingen met impact. Opdrachtgevers waarderen haar open en onderzoekende houding en haar helderheid.

Selma combineert haar advieswerk met de rol van opleidingscoördinator van de professionele Master Social Work bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.