Mijn beroepsdeformatie wordt thuis niet op prijs gesteld

Marjoka van Doorn, Bas van Delden
3-12-2019

Bas van Delden en Marjoka van Doorn zijn beiden sinds 1 oktober als adviseur verbonden aan WagenaarHoes. Een reden om kennis te maken met elkaar, en met u, in dit dubbelinterview.

Bas, je hebt bij de politie, de gemeente Amsterdam en de sociale verzekeringsbank gewerkt. Wat is wat jou betreft de rode draad in jouw loopbaan? “Eigenlijk twee dingen. Allereerst iets willen toevoegen aan de samenleving, alles steeds een beetje beter maken, meer rechtvaardig, meer maatwerk, menselijke maat, goed omgaan met de bevoegdheden van de overheid en die integer inzetten. En ten tweede, resultaten boeken, dingen voor elkaar krijgen met het team waar je op dat moment mee werkt, steeds goed onderzoeken wat er echt aan de hand is en dan proberen dat te doen dat echt bijdraagt en zo samen het verschil maken.”

 

En jij, Marjoka, je hebt op verschillende instituten voor hoger onderwijs gewerkt. En ook de nodige ervaring als adviseur/trainer. Wat is de rode draad voor jou? “De brug slaan tussen theorie en praktijk, denken en doen, iets willen begrijpen maar ook willen beïnvloeden, dat is denk ik de rode draad voor mij. Als opleider en onderzoeker ken ik de kracht van een goed analytisch kader, om een situatie te begrijpen, te bedenken wat er aan de hand kan zijn. De vragen die mij boeien zijn dan weer allesbehalve theoretisch van aard! Het moet iets opleveren in de praktijk, maatschappelijke meerwaarde hebben. Hoe krijg je het voor elkaar als organisatie dat je bereikt wat je wil bereiken? Een tweede rode draad is dat ik - als sociaal psycholoog – aandacht heb voor interacties tussen mensen: effectieve samenwerking komt het resultaat ten goede.”

 

Wat voor soort manager ben je? En wat voor soort adviseur? Wat vindt je belangrijk? Welke (advies)vragen doen jouw hart sneller kloppen? Bas: “Resultaatgericht en nieuwsgierig, lerend. Ruimte en vrijheid, maar wel binnen heldere kaders, altijd het afgesproken resultaat op één. Lerend en onderzoekend, nieuwe dingen uitproberen. Mensen met wie ik werk, steeds stimuleren en helpen te  excelleren. Integriteit vind ik heel belangrijk; steeds voor alle betrokkenen het juiste proberen te doen. Ik denk dat manager of adviseur zijn in die zin niet wezenlijk verschilt. Ik ben natuurlijk nog maar kort bezig bij WagenaarHoes, alle adviesvragen waar ik tot nu toe bij betrokken ben geven me enorm veel energie; van omgevingswet tot  ondermijning, morele vraagstukken aan de bestuurderstafel, organisatorische vragen m.b.t. de ambitie om kwaliteit van onderwijs te verhogen, allemaal heel mooi!”

Marjoka: “Vragen waarbij het gaat over het verbinden van beleid en uitvoering, en hoe organiseer je dat met elkaar, daar gaat mijn hart sneller van kloppen. Dat gaat ook weer over het verbinden van het abstracte (waar is het goed voor?) met het concrete (hoe krijgen we het voor elkaar?). Ik vind het heel leuk om met groepen te werken: werkconferenties begeleiden, mensen met elkaar in gesprek brengen zodat ze gezamenlijke oplossingen bedenken die ze ieder voor zich niet zouden bedenken, de energie en resultaten die dat geeft, dat vind ik heel gaaf. Ik ben van huis uit een echte facilitator, en hou ook altijd het organisatie-belang goed in de gaten, het overstijgende, waar moet het toe leiden. Opdrachten waar ik dat allebei in kwijt kan, liggen me goed.”.

 

Welke kwaliteiten komen je van pas in je werk als adviseur?

Marjoka: “Het is een beetje cliché, maar goed luisteren is toch wel de basis. En dan bedoel ik zo luisteren dat je de juiste informatie eruit pikt, ook horen wat er niet gezegd wordt, de samenhang zien. En dan gaan er lampjes branden, en over die lampjes kun je in gesprek gaan. De goede vragen stellen, op het juiste moment ook durven confronteren. En ik hou van concrete en praktische oplossingen, een pragmatische aanpak, doen wat werkt, niet teveel poespas.”

 Bas:“Ik denk mijn analytisch vermogen, goed kunnen luisteren en doorgronden wat er aan de hand is en oorzaak en gevolg onderscheiden, de vraag achter de vraag kunnen zien. Ik ben in heel verschillende overheidsorganisaties manager geweest en heb veel op het scheidsvlak van management en bestuur gewerkt. Ik kan me daarom goed verplaatsen in opdrachtgevende bestuurders en managers, me met hen verbinden en adviezen geven waar ze ook echt iets mee kunnen. Resultaatgericht; ik wil de opdrachtgever écht helpen en zet me daar vol voor in.”

 

Waarom heb je je aan WagenaarHoes verbonden? Wat spreekt je aan in juist dit bureau?

Bas: “WagenaarHoes is een bureau waar de adviseurs geen standaardoplossingen proberen te verkopen, maar steeds oprecht geïnteresseerd kijken naar wat er bij een opdrachtgever echt aan de hand is, wat de vraag achter de vraag is en daar dan samen met de opdrachtgever de beste oplossing voor zoeken, op maat. En ook heel belangrijk voor mij, het is een overzichtelijk bureau, je kent alle collega’s goed en er is veel steun over en weer, intervisie en collegialiteit. Daar pas ik goed in en bij.”

Marjoka: “Bij mijn tweede kennismakingsgesprek had ik nog niet geluncht en rammelde ik van de honger. Toen ging een collega even een boterham voor mij smeren, dat soort dingen, dat maakt het verschil. Ik denk dat hetgeen we aan opdrachtgevers bieden en de werkomgeving bij WagenaarHoes, echt samenvalt. Oog voor kwaliteit en oog voor elkaar, plezier hebben in wat je doet en dat zo goed mogelijk willen doen. Dat maakt het voor mij tot een heel rijke en fijne werkomgeving.”

 Hoe beschrijven jouw dierbaren jou? Wat vinden ze leuk en/of irritant aan je?

Bas: “Harde werker maar ook zorgzaam en ‘hij is er wanneer hij er moet zijn’, humoristisch en altijd in voor leuke dingen. Family-man. We hebben als gezin al vanaf dat onze dochters nog klein waren tot aan nu (studeren, het huis uit), samen de hele wereld over gereisd, dat ervaren we allemaal als heel bijzonder.”

 Marjoka: “Mijn dierbaren (man en twee puberzonen) vinden mij een grote bemoeial. Wat dat betreft wordt mijn ‘beroepsdeformatie’ thuis niet op prijs gesteld! Maar ja, ze houden wel van me, dus kennelijk compenseer ik dat voldoende met mijn leuke kanten! Mijn vrolijkheid bevalt ze geloof ik wel.”

 

 

  • Marjoka van Doorn
    Marjoka van Doorn
    adviseur
  • Bas van Delden
    Bas van Delden
    adviseur