Voorzitter

30-10-2018

Ja jij dus, jij wordt de nieuwe voorzitter van de Ooa! De huidige voorzitter Jan Willem Kradolfer houdt er mee op. Na bijna 8 jaar, een record zover ik weet. Niemand heeft ooit langer  op deze stoel gezeten. En daarmee is deze geweldige positie weer eens vacant. En jij gaat dat worden. Toch?

Waarom dan?

Het zal 1978 zijn geweest dat ik, inmiddels al weer 4 jaar in het vak actief, lid ben geworden van de beroepsvereniging, de Orde van organisatiekundigen en -adviseurs, de Ooa. Het was voor mij toen een vanzelfsprekendheid. Dit vak, zo kwetsbaar in haar identiteit en nog volop in ontwikkeling, dit mooie beroep verdiende steun bij haar verdere toekomst.  Als je deel uitmaakt van deze professie dan is het je beroepsmaatschappelijk plicht om lid te zijn van de vereniging - bijna een gilde - die dit vak vertegenwoordigt. Zo voelde ik dat toen en zo voel ik dat nu nog. En dan komt er een moment waarop je – door de jaren in het beroep gevormd- aan de beurt komt om ook bestuurlijk je verantwoordelijkheid inhoud te geven. En dan zeg je natuurlijk geen neen! Het is een eer, maar ook een kans om je eigen stempel te drukken op de ontwikkeling. Maar vooral ook er mede voor te zorgen dat de vereniging gezond blijft en daarmee ook dat de professie zich verder blijft ontwikkelen.

Waarde

Denk niet dat de Ooa van weinig waarde is. Juist in een totaal versnipperd landschap, waarbij het mogelijk is dat 100.000 mensen zich inschrijven bij KvK als organisatieadviseur, juist in deze werkelijkheid is de Ooa ( maar ook de ROA, de vereniging van bureaus) van cruciaal belang. De aantallen doen er dan niet echt toe. De vereniging is mede bepalend voor wat er in het vak gebeurt, wat erover wordt geschreven en hoe het beroep zich maatschappelijk manifesteert.

Jij als de nieuwe voorzitter

Bestuurslid okay, maar geen voorzitter. Dat is een veel te zware functie, daar ben ik niet prominent genoeg voor,  dat kost toch erg veel tijd, ik met mijn snoet in de publiciteit? Ik kan de argumenten om het vooral niet te doen, makkelijk opratelen. Was ooit zelf in de positie om dit alles de revue te laten passeren. Maar ben met heel veel enthousiasme 5,5 jaar voorzitter geweest. En kan het - bijna - iedereen aanraden.

Het is bekend: als voorzitter heb je een unieke positie om jouw werk zelf te bepalen. En vooral veel uit te zetten bij je bestuursleden. Een visie te hebben en die ook zelf te kunnen uitdragen. Dus cruciaal bepalend……..

Kortom, als het je serieus is met dit vak en je kan het praktisch plooien, dan wacht de adviesgemeenschap op jouw sollicitatie. 3 jaar is genoeg en dat is zeer te overzien. Een unieke kans, die je jezelf niet kan en mag onthouden. Dus gepassioneerde organisatieadviseur, jij die weet dat dit het beroep van jouw leven is en zal blijven, voel je aangesproken als ervaren vrouw of man die de mentale ruimte heeft om in te zien dat jij het kunt en ga voor het voorzitterschap!

Jij dus!