Waar, waardering en waarde

1-5-2018

Het ligt niet voor de hand. Maar af en toe is het goed je af te vragen wat de essentie is van je bijdrage. Waarom je cliënten waarderen wat je doet. Hoe die waar van jou er eigenlijk uit ziet. En wat de echte waarde is, die je brengt. Wat mij betreft is dat in 7 kwaliteiten samen te vatten:

1. De deskundige

Een oude vertrouwde en ook voor de hand liggende: als professional ben je de beste bron om specifieke deskundigheid vandaan te halen. Jij bent er elke dag mee bezig, bekend met de laatste vak inzichten en ervaren in het toepassen ervan in verschillende omgevingen. Deskundigheid is het “ticket” waar je je geld mee verdient.

2. De inbrenger van extern, objectief perspectief

Natuurlijk, wij hebben allemaal last van tunnelvisie en niet meer kunnen zien wat wel gezien moet worden. En ook van subjectiviteit en zorgelijke vooroordelen. Heerlijk om iemand in te huren die daar geen last van heeft, “unverfroren” wil melden dat de keizer toch echt geen kleren aan heeft en dus de spiegel optrekt waar wij allemaal zo veel behoefte aan hebben. Daar heb je dan wel wat voor over!

3. De creatieveling

Vastzitten in een vraagstuk vereist een impuls van buiten. Iemand die het voor elkaar krijgt om een andere invalshoek te kiezen en met onorthodoxe oplossingen komt. Een professional die van nature “out of the box” is en die graag haar tanden in jouw uitdaging zet. Eén idee, een andere aanpak, het kan wonderen doen en van onschatbare waarde zijn.

4. De leider voor even

Wat is het fijn en ook zo nuttig als op specifiek gebied even iemand van buiten de kar trekt. Als de ervaren externe zijn taak ook opvat als de leider in jouw organisatie op zijn gebied. En als de baas dus even een stap opzij kan doen, omdat deskundigheid, ervaring en vertrouwen samenvallen. Macht en gezag binnen beperkingen, maar toch. Als je het weet te pakken, maar dan creëer je ook echte toegevoegde waarde

5. De verbinder

Het delen en opsplitsen, de functie scheiding en de harkenschema’s, hiërarchie als principe, het leidt tot segregatie die samenwerking belemmert. Maar ook het grensoverschrijdende, het werken in ketens, het laat veel te wensen over. Als externen zijn wij verbindingen aan het herstellen, leggen wij nieuwe lijnen en laten hierdoor leven ontstaan, daar waar er slechts levenloze structuren waren. Netwerken en communities, de vraag is groeiende en onze bijdragen gewenst.

6. De coach

Opdrachtgevers en anderen zijn geïnteresseerd ook onderdeel van de oplossing te zijn. Zij willen vaardig zijn om een volgende keer uitdagingen zelf aan te kunnen. En wat is het  dan handig om iemand die mij kent, maar ook mijn organisatie en die mij in het werk bezig ziet, in een coachingsrol te benutten. Het wordt vaak niet benoemd, maar ontwikkelt zich in de praktijk. Schroom niet als externe deze competentie te ontwikkelen en intelligent toe te passen!

7. De Trusted Advisor, vertrouwen creëert zekerheid

Soms is je pure aanwezigheid al van veel toegevoegde waarde. Vertrouwen dat je je vinger op steekt als het er iets misgaat, dat je zaken ziet die anderen niet melden. Cliënten willen zekerheid in onzekere tijden. De naam van je beroemde kantoor of je eigen faam wettigt hoge fees. Niets menselijks is onze klanten vreemd.

Wees je bewust van deze fundamentele rollen in je werk. Waar betaalt deze klant jou echt voor? Of scoor je op vrijwel alle aspecten? Zeker niet onmogelijk. Met je goed gekozen en toegepaste waar, creëer je waarde en krijg je waardering. En wordt je factuur betaald!