Over adviseurs, innoveren en congresseren

Rob Wagenaar
28-9-2015

Adviseurs kan je alleen met geweld naar congressen krijgen is mijn ervaring. Zeker als er niet te acquireren valt en er dus vooral vakgenoten rondlopen. Laat staan als het ook nog internationaal is. En er een zekere prijs voor moet worden betaald. Maar de uitzondering bevestigt de regel en zo waren er in de 3e week van september toch 300 collega’s uit 33 landen in Noordwijk aanwezig op de 3e International ICMCI Consultancy conference, dit keer georganiseerd door de  Ooa en de Roa. Een impressie.

Het moet en kan anders

De conferentie ging over innovatie en ons vak. HKH Laurentien van Oranje was er. Zij vertelde onder meer over leiderschap. Haar credo: Leadership is letting go of thinking you always have to be the best. Erg verfrissend. En het idee van Kids Council als pendant van de RvC. Bij Unilever al in de praktijk. Jeroen van der Veer sprak. Mooie simpele filosofie over hoe je cruciale veranderingen effectief aanstuurt en realiseert. Een one liner als visie/missie/doel, een troep jonge honden die het werk doet en zelf elke week de vinger aan de pols. Als mensen niet mee willen doen, “moeten ze hun CV bijwerken”. Een simpele maar erg doeltreffende aanpak. Ook veel tips over wat niet en wat wel te doen als consultant. Geen feestjes organiseren en golfsessies opzetten. Geregeld kort en helder overbrengen wat je kunt, that’s it. En niet overal de facilitator uithangen, maar inhoud leveren. Ja, ja!

Fiona Czerniawska liet haar licht schijnen over de groeiverwachtingen van de branche. Ja, ook groei in NL, maar zeer gematigd. Buitenland biedt meer mogelijkheden. En ze bracht een mooi model voor variëteit in ons vak. Henk Volberda berichtte over zijn studie “re-inventing professional service firms”. En Ard- Pieter de Man (SIOO) sprak over het net uitgekomen boek “nieuwe business modellen in consulting”. Er waren buitengewoon boeiende bedrijfsbezoeken, die collega’s ook gelegenheid gaven daadwerkelijk bij te dragen. Ik zelf bezocht het Internationaal Gerechtshof, daar kom je ook niet elke dag! De bijdragen, ook die in de interactieve parallelsessies waren gemiddeld van hoog niveau.

Semler

Ricardo Semler verzorgde de zeer geslaagde uitsmijter. Wat een inspiratie biedt die man. Ik geloof nu ook werkelijk dat we op de drempel staan van essentieel nieuwe vormen van organiseren. De kunst is een beetje om daar ook bij te zijn als Nederland en als Nederlandse adviseur. Want de echte vernieuwing in en buiten het vak, zijn we daar wel zo mee bezig? Kortom een innovatie impuls die er toe deed. En dat waren - zo uit de reacties op te maken -veruit de meeste collega’s met mij eens.

Per saldo

Ik kan het niet laten om de vele adviseurs die er niet waren (van de Ooa minder dan 4% van de leden, eigenlijk een schande) nog eens op te roepen om af en toe een stap naar buiten te doen en rond te kijken op een conferentie als deze. Een keer per jaar kan echt geen kwaad. En de kosten zijn meestal niet meer dan een dag declarabel werk. Het levert een hoop inspiratie op. De wereld is groter dan de eigen dagelijkse praktijk. En Engels, iedereen spreekt dat toch? Voor de collega’s die deze conferentie mogelijk hebben gemaakt en georganiseerd hebben niets dan lof. Het kost heel veel vrijwilligersinspanning om zo iets in elkaar te steken. En toch ook veel geld. Dank Ooa en Roa! Nederland ook internationaal weer mooi op de kaart gezet.

Deel deze pagina