Terug naar Actueel

Opdrachtgeverschap en samenwerking sociaal domein

Simulatie voor raadsleden

19-9-2014

De nieuwe en omvangrijke taken in het sociaal domein hebben grote consequenties voor uw gemeente en dus ook voor u als raadslid. Om u daarop voor te bereiden heeft de VNG een nieuw aanbod ontwikkeld: een levensechte simulatie op regionaal niveau voor raadsleden.

In de simulatie kunnen gemeenteraden uit een hele regio samen oefenen met,- en wennen aan de nieuwe rol als raad (en raadslid) in een regionale samenwerking die voor een aantal 3D-onderwerpen gevraagd is. De simulatie speelt zich af in de tweede helft van 2015. U stapt met behulp van de simulatie dus als het ware ‘in de toekomst’. De nieuwe taken en verantwoordelijkheden van uw gemeente zijn dan werkelijkheid geworden. Dankzij het maatwerk dat de simulatie biedt, gaat u aan de slag met een casus die speciaal is geschreven op de manier waarop in uw regio de samenwerking wordt ingericht en op de keuzes die u daarin gemaakt heeft en nog moet maken.

Ervaringen van deelnemers

"Komt dicht bij de werkelijkheid. Ook de reflectie sluit goed aan op wat wij nodig hebben.
"Voor herhaling vatbaar. De werkvorm zorg ervoor dat iedereen scherp blijft en meedoet."
"Wat ik prettig vond was dat het een casus betrof die in praktijk zou kunnen gebeuren, waardoor het inzichtelijk werd welke belangen de diverse partijen hadden en op welke manier dit botste."
"Waardevol om dit met andere raden te doen."
 

Meer informatie

In de brochure Aanbod voor raadsleden: simulatie opdrachtgeverschap en samenwerking sociaal domein van de VNG vindt u meer informatie. Om deze simulatie aan te vragen voor uw regio, kunt u contact opnemen met Alinda van Bruggen.

 

  • Alinda van Bruggen
    Alinda van Bruggen
    adviseur/ directie