Lekker douchen!?

"Over klein leed waar toch van geleerd kan worden"

Rob Wagenaar
6-8-2014

In onze vakantie, maar voor de professionele reizigers onder ons ook veel daarbuiten, staan wij ‘s ochtends onder een andere douche. Niet dat vertrouwde natte hok van thuis. Door de jaren heen -in vele binnen- en buitenlanden- hebben douches zich voor mij ontwikkeld tot een majeur verwonder- en vaak ook irritatiepunt. Hoe moeilijk is het om een basale goed functionerende douche te ontwerpen? Heel moeilijk!!

Ervaringsdeskundige aan het woord Het is zo, alles om ons heen is een keer ontworpen. Iemand heeft er over nagedacht, zijn best gedaan en geprobeerd functionaliteit en aantrekkelijkheid goed te combineren. Maar wat mij betreft is er iets ernstigs misgegaan bij het gilde van de doucheontwikkelaars. Het kost me weinig moeite een lange lijst van  veelvoorkomende problemen op te sommen. Lees, huiver en herken!

Het begint vaak al bij het binnenstappen. Als er deuren zijn, dan schuiven die slecht, ze sluiten niet goed of de tijd heeft zichtbaar zijn werk al gedaan. Als er een douchegordijn is, dan sluit dat slecht of het hangt onprettig en kleeft om de haverklap aan je lichaam. Over de reinheid heb ik het maar even niet. Als er noch deuren zijn, noch een douchegordijn is, dan staat dat garant voor water en zeep overal. De afvoerbak is een volgend puntje. Vaak kiest men voor een hellend vloertje (als het mee zit) en helemaal geen bak. Dan moet je geluk hebben met de waterafvoer. Verstopping: meer regel dan uitzondering. Dat betekent overstroming in de badkamer en de remedie: met laarzen aan je tanden poetsen. Of het putje gaan schoonmaken in je blootje! De kraan of wat daarvoor door moet gaan is veelal een puzzel op zich. Wat je wilt is voldoende water van de juiste temperatuur. Maar op hol geslagen creativiteit zorgt ervoor dat je eerst lang moet studeren op hoe het is bedacht. Vooral de hypermoderne kranen zijn een echte uitdaging, geen idee hoe je er water uitkrijgt. Die met een grote handle (de mengkranen) lijken handig, maar als je je dan draait in de douche levert dat een andere stand van de kraan op. Je verbrandt of bevriest. Dan de essentie: voldoende warm water. Daar gaat het helaas ook vaak mis. Geen druk, geen volume. Je springt heen en weer om een beetje nat te worden. Te koud of te warm,  de juiste temperatuur laat zich slechts bij toeval bepalen. Of in het geheel niet En dan heb ik het nog maar niet over de douches waar zoveel technologie en knopjes in zitten, dat je eerst het “manual” moet bestuderen om hem te kunnen gebruiken. En de douches waarbij de slang het vertikt om stabiel op voldoende hoogte boven je hoofd vast te blijven zitten, zodat de douchekop doet wat hij moet doen. Tenslotte nog die bakjes waarin je shampoo en zo overeind moet blijven staan. Maar die zo zijn geconstrueerd dat alles voortdurend op de vloer dondert. Kortom: het is een mirakel als je het treft, alles is goed bedacht, geïnstalleerd en functioneert ook nog!

Hoe moeilijk kan het zijn? Tja, dan komen we toch nog bij ons vak uit. Snelle successen, het laaghangend fruit, zichtbaar iets verbeteren waar velen wat aan hebben: we hebben het er vaak over bij veranderingen. Bij mijn douche voorbeeld zouden de betreffende overnachtingsgelegenheden onmiddellijk scoren. “Onze douches zijn goed ontworpen en functioneren!” Hou het oog gericht op het simpele en het essentiële! En verbeter onmiddellijk wat zo voor de hand ligt, maar kennelijk niemand meer opvalt! Fijne vakantie nog!

Rob Wagenaar

Deel deze pagina