Koninklijke onderscheiding voor Rob Wagenaar

Geridderd in gemeente Utrechtse Heuvelrug

25-4-2014

Op 25 april 2014 is Rob Wagenaar, oprichter en associé van WagenaarHoes, Koninklijk onderscheiden in zijn woonplaats Utrechtse Heuvelrug. Rob is een entrepreneur, stimulator en gedreven persoonlijkheid.

WagenaarHoes: een maatschappelijk betrokken adviesbureau

Rob WagenaarIn 1986 heeft hij met Frank Hoes een eigen onderneming, nu WagenaarHoes BV opgericht. In het werk voor overheden, maar ook internationaal, heeft WagenaarHoes zich mede door de inzet van Rob onderscheiden door de maatschappelijke betrokkenheid bij het helpen oplossen van lastige complexe bestuurlijke vraagstukken. Bijvoorbeeld het rapport over de IRT-affaire Boeven vangen in de polder, de internationale opdracht om het gezag van de Palestijnse Autoriteit te helpen verbeteren en zijn bijdrage (betaald en onbetaald) aan het versterken van de democratie in Oost-Europa. Ook heeft Rob bijgedragen aan het oprichten van onafhankelijke management consultancybureaus in Tsjechië en Hongarije.

Ooa: een beroepsvereniging in die voorop loopt

Rob Wagenaar is sinds 1980 toegewijd lid van de Orde van organisatiekundigen en –adviseurs (Ooa). De Ooa is de oudste beroepsvereniging van organisatieadviseurs ter wereld en opgericht in 1940. De Ooa heeft 1.800 leden. Rob is in 2002 tot voorzitter van de vereniging gekozen. Hij heeft zich ingezet voor de heropbouw van de orde, en de profilering en positionering van organisatieadviseurs, bijvoorbeeld door het samenstellen van de Gedragscode voor kennisintensieve dienstverleners (organisatieadviseurs, interim-managers, communicatieadviseurs en IT-professionals). Voor zijn verdiensten werd Rob Wagenaar in 2008 benoemd tot erelid van de Ooa.

ICMCI: management consultants internationaal

Gedurende zijn voorzitterschap vertegenwoordigde Rob Wagenaar de Ooa in de International Council of Management Consulting Institutes (ICMCI). In 2007 werd hij gekozen in het Executive Committee van de ICMCI, waarin hij de functie van Vice Chairman vervulde tot september 2013. Rob heeft ervoor gezorgd dat op het internationale podium gehoor werd gevonden voor initiatieven ter verbetering van het kwaliteitsborgingsysteem voor de organisatieadviessector wereldwijd. Door zijn niet aflatende inspanningen in conferenties over de hele wereld zijn projecten uitgevoerd die de dienstverlening van adviseurs in minder ontwikkelende landen op niveau brengt. Dit bevordert de benodigde ontwikkeling van landen in met name Oost-Europa, Afrika en het Midden-Oosten.

In de woorden van Francesco d’Aprile, Chairman ICMCI: “His contribution to the ICMCI world community was very important to bring our organization to where it is these days.”