Lees het magazine in pdf

Innovatie en interventies in de praktijk

Inleiding

15-12-2014

Op de valreep van het jaar is het gevoel bij velen dat het jaar weer omgevlogen is.

De relativiteit van tijd maakt ook dat de oudere generatie zich dat meer bewust is en zo voelt dan de jongere. Merkwaardig, want de dag kent voor beiden 24 uur. Toch is het bijzonder dat de relatieve perceptie van de snelheid van de tijd toeneemt met het stijgen der jaren. Als ik terugkijk op de begintijd van mijn werkzame bestaan, nu zo’n dertig jaar geleden, is het grootste verschil met nu het enorm toegenomen tempo van communicatie, denken én doen. Alles is bijna in real time, on the spot en zo nog meer van die dingen.

Het verwachtingspatroon is daar nu ook op afgestemd. Waar is de tijd gebleven dat ik op de provinciale griffie een door mij handgeschreven brief - met daarin al tal van verbeteringen en aanpassingen - aan een burgemeester via de typekamer en het collationeren in een concept retour kreeg voor ‘eerste lezing’? Waarna natuurlijk via de parafen van een aantal hoger geplaatsten uiteindelijk de gedeputeerde de brief ondertekende en deze - dagen later - uiteindelijk bij de burgemeester belandde. Intussen had ik alle gelegenheid een en ander nog eens rustig te overdenken, mij te concentreren op de aard van de zaak en de mogelijke alternatieve uitkomsten.

Vandaag de dag zijn de adviseurs van WagenaarHoes 24/7 bezig. Er is geen uur op de dag of in de week dat ik niet een collega tref op SharePoint, social media of nog ‘ouderwets’ in de emailbox. We werken continu, ieder kiest zijn eigen pace of life, en alles voor de klant. Betrokken, bewogen en bevlogen: dat is kenmerkend voor ons als adviseurs. En wat wij dan denken en doen? We denken over innovatie, over nieuwe processen, over interventies en over ontwikkeling. En we doen wat we bedenken: we werken in de praktijk samen met en voor de klant. Getting things done. Interventiekunst en interventiekunde helpen ons daarbij. Dat maakt het vak zo mooi. Wél vraagt het dus van ons, net zoals dat van de professionals bij onze klanten, een grote mate van inzet en energie.

In dit eindejaarsbericht nemen wij u mee in een verkenning van enkele bijzondere cases en overdenkingen over actuele thema’s. Wij zijn altijd geïnteresseerd in uw opvatting of nieuwe idee. Mocht u zich geïnspireerd weten, laat het ons dat weten. Nog aardiger vinden wij het als u het hartgrondig met ons oneens zou zijn over een te boude stellingname, een te stellig geformuleerde opvatting of juist een volledig gemiste kans in een van onze cases. Feedback is immers als een cadeau, nietwaar. En daar kun je met de kerst in aantocht nooit genoeg van hebben. We delen graag, maar ontvangen ook.

Voor nu rest mij u alvast alle inspiratie voor 2015 te wensen, alle goeds en veel gezondheid. Maar voor de aankomende feestdagen: geniet het!

Namens de collega’s van WagenaarHoes, Jan Willem Kradolfer

Door naar de volgende pagina

Terug naar de inhoudsopgave

Deel deze pagina
 • Harry ter Braak
  Harry ter Braak
  vennoot
 • René Hooijdonk
  René Hooijdonk
  vennoot
 • Alinda van Bruggen
  Alinda van Bruggen
  adviseur/ directie
 • Paul Geertsema
  Paul Geertsema
  adviseur/ directie
 • Maureen Hendriks
  Maureen Hendriks
  adviseur
 • Jeroen van den Heuvel
  Jeroen van den Heuvel
  adviseur
 • Mirjam Kortland
  Mirjam Kortland
  secretariaat
 • Cees Paardekooper
  Cees Paardekooper
  adviseur
 • Rob Wagenaar
  Rob Wagenaar
  adviseur
 • Laura Kaup
  Laura Kaup
  secretariaat