Terug naar Agenda

Sociale Top 23 januari 2017

Harry ter Braak
23-1-2017

23 januari werd in Eindhoven de Sociale Top gehouden. Een enerverende conferentie waarbij vertegenwoordigers van instellingen, overheden, hun bestuurders en betrokken burgers met elkaar in gesprek waren over de opgaven waar we in Nederland voor staan in het sociale domein.

Vorig jaar was de eerste bijeenkomst in Zwolle. Nu zaten we in Eindhoven en omliggende gemeenten. Honderden dwarsdenkers werkten op uitnodiging van het ministerie van Binnenlandse Zaken aan oplossingen voor de vraagstukken waar zij in de praktijk tegen aanlopen. Minister Plasterk opende de bijeenkomst en Staatsecretaris van Rijn sloot hem af. Hij mocht de vele suggesties die gedaan zijn in ontvangst nemen en de prijzen uitreiken voor de beste ideeën. In tientallen labsessies en workshops ging het over verwarde personen, het adaptief vermogen van de professional, werk als katalysator voor participatie, de inclusieve stad en het versterken van de sociale basis en zo nog vele andere thema's. De combinatie van mensen die actief mee dachten vanuit alle geledingen met allerlei soorten van achtergrond en opleidingsniveau dwong erg praktisch te worden. Of zoals Martin van Rijn ons persoonlijk zei: dat kunnen we echt niet bedenken in Den Haag. Zo is het maar net. Het is belangrijk zo'n jaarlijks moment te hebben waarbij kritisch wordt nagedacht over de maatschappelijke opgaven in het sociale domein en de oplossingen die te bedenken zijn om het als samenleving samen beter te doen. Te vaak worden problemen onvoldoende herkent of te theoretisch op systeemniveau opgelost. Het is de kunst op systeemniveau te herkennen waar het spaak loopt en wegen te vinden om mensen met elkaar vorm te laten geven aan oplossingen die in de dagelijkse praktijk werken.


Het bewijst ons als adviseurs dat je de goede balans moet vinden tussen het strategische perspectief en de praktijk van alle dag.

Sociale Top 2017

Deel deze pagina