Terug naar Agenda

19 maart 2014 Gemeenteraadsverkiezingen

Nieuwe raden en colleges klaar voor de start

4-3-2014

Wij bieden verschillende handvatten om nieuwe colleges, wethouders en raadsleden een vliegende start te bezorgen. Dit doen wij vanuit de WagenaarHoes Academie, waarin we strategische ontwikkeling, organisatieontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling verbinden.

Het college als team

Als het stof van de collegevorming is neergedaald, is de uitdaging van het nieuwe college een écht team te maken. Wij hebben de afgelopen jaren diverse colleges vooruit geholpen als team door te werken met Management Drives. Deze bieden zicht op drijfveren, allergieën en blokkades.

 • Lees het interview met Fatima Elatik, voorzitter Stadsdeel Oost in Amsterdam, waarin zij enthousiast over haar ervaringen vertelt.
 • Tjerk Bruinsma, voormalig burgemeester Vlaardingen, tegenwoordig burgemeester Alphen a/d Rijn: “Management Drives heeft voor dit relatief nieuw samengestelde college een prettige impuls gegeven. We begrijpen meer van elkaars drijfveren en zullen dat in onze samenwerking gaan merken.”

Nieuwe wethouders goed op weg helpen

Wethouders die nieuw zijn, staan voor veel vragen. Wij organiseren voor nieuwe wethouders voor de vierde keer een bestuurlijk leiderschapsontwikkelingstraject (BLOT). Om effectief én geloofwaardig inhoud te geven aan deze functie, is meer dan ooit leiderschap nodig. Van leden van bestuurscolleges wordt vanaf hun start een leiderschapsrol verwacht. BLOT geeft een nieuwe impuls aan het bestuurlijk leiderschap van wethouders.

Transities sociaal domein

Over wethouders gesproken: wij hebben de sterke indruk dat de portefeuille waarin de decentralisaties zitten, weleens de meest gewilde kan worden. Voor wat betreft de drie decentralisaties hebben we samen met de VNG een simulatie ontwikkeld: Versterking opdrachtgeverschap en samenwerking sociaal domein. Deelname aan de simulatie biedt u een ander perspectief op de vraagstukken en oplossingen waar u nu aan werkt. Met behulp van de simulatie stapt u als het ware 'in de toekomst'; dat geeft u inzichten op voor de verdere implementatie van de transitie in uw regio.

Raadsleden beslagen ten ijs

Het is belangrijk dat raadsleden basiskennis hebben van een aantal belangrijke ontwikkelingen. We noemen de drie decentralisaties, economische ontwikkeling, regionale samenwerking en financiële sturing. Onze leergang Beslagen ten ijs geeft raadsleden een vliegende start in de lokale politiek.

Organisatie

Ook voor de organisatie breekt een spannende tijd aan. Met welke ambities kijken de nieuwe colleges naar de komende vier jaar? Wij ondersteunen gemeentelijke organisaties in het maken van scherpe analyses van wat er in de samenleving nodig is. Voorbeeld hiervan zijn de stadskrachtonderzoeken die we in Delft hebben gedaan. Ook ondersteunen we gemeenten praktisch bij het meer van buiten naar binnen werken: een opgave waar veel gemeenten momenteel voor staan.

Deel deze pagina
 • Guido von Grumbkow
  Guido von Grumbkow
  adviseur
 • Noortje Gerritsen
  Noortje Gerritsen
  adviseur
 • Jack Kruf
  Jack Kruf
  adviseur
 • Saskia Borgers
  Saskia Borgers
  adviseur
 • Harry ter Braak
  Harry ter Braak
  vennoot