Agenda

 • Conferentie Doen wat nodig is, hoe organiseer je dat? 31 januari 2020
  1-11-2019

  Doen wat nodig is, hoe organiseer je dat?

  Op vrijdag 31 januari organiseerden wij de Conferentie Doen wat nodig is, hoe organiseer je dat?

  Afwijken van routines als die tot ongewenste uitkomsten leiden. Het lijkt zo voor de hand liggend. En zo logisch dat we willen dat dat gebeurt. Toch is het in de praktijk voor de uitvoerder vaak ongelooflijk moeilijk om dat te organiseren. De professional is wel aan zet, maar bestuurders en managers zullen daarvoor condities moeten creëren. “Doen wat nodig is” stelt hoge eisen aan bestuurders en managers omdat zij naast de bestaande werkpraktijk een tweede, andere werkpraktijk mogelijk moeten maken met andere besturings- en verantwoordingsprincipes en een ander samenspel onderling.

  Lees meer
 • Rondetafelbijeenkomst Werkgeluk vergroten: hoe dan? 6 november 2019
  9-9-2019

  Rondetafelbijeenkomst Werkgeluk vergroten: hoe dan? 6 november 2019

  Wij nodigen je van harte uit voor het rondetafelgesprek op 6 november 2019. Leer van de goede voorbeelden van bestuurders van andere onderwijsinstellingen. En ontdek wat recent onderzoek ons leert over werkgeluk, leiderschap, de rol van governance, de huidige arbeidsmarkt en wat we kunnen bereiken met aandacht voor werkgeluk.

  Lees meer
 • Netwerkbijeenkomst 17 mei 2019
  17-5-2019

  Netwerkbijeenkomst vrijdag 17 mei 2019

  Tijdens de netwerkbijeenkomst die zesmaandelijks organiseert is een breed gezelschap van organisatieadviseurs met elkaar in gesprek gegaan over organisatiecultuur en cultuurverandering.

  Lees meer
 • Special: lancering van de participatie versneller App THiNK! op 17 januari 2019
  17-1-2019

  Special: lancering van de participatie versneller App THiNK!

  Alinda van Bruggen

  “Hoe richt je als gemeente participatietrajecten (bijvoorbeeld in het licht van de Omgevingswet) passend in? Hoe zorg je dat er een effectief samenspel ontstaat tussen de inbreng van burgers en de rol van raad en college? Het lijkt simpel, maar blijkt in de praktijk vaak lastig. In opdracht van BZK is een tool ontwikkeld die raden en projectleiders hierbij helpt. De tool bestaat uit een app en een workshop om de methodiek onder de knie te krijgen. Alinda van Bruggen (WagenaarHoes) en Wouter Bosch (gemeente Kampen) ontwikkelden deze tool, die na een succesvolle test in Kampen nu voor alle gemeenten beschikbaar komt. De VPNG heeft de app geadopteerd, daarnaast is er voor gemeenteraden een workshop mogelijk. Op 17 januari 2019 wordt de tool landelijk gelanceerd:

  Lees meer
 • WagenaarHoes organiseert leiderschapstraject voor wethouders
  27-9-2018

  WagenaarHoes organiseert leiderschapstraject voor wethouders

  In november 2018 start WagenaarHoes met een nieuw Bestuurlijk Leiderschaps Ontwikkelings Traject (BLOT). Een leergang die op basis van open inschrijving wethouders uit verschillende gemeenten in een setting plaatst waarin ook het delen van ervaringen en van elkaar leren mogelijk is. Een traject dat de uitdagingen van deze tijd hanteerbaar maakt met sprekers, simulaties en discussies onder gelijkgestemden die ook hun rol nog zoeken en hun kracht maximaal willen benutten. Wat gebeurt er wanneer je uit je comfortzone wordt gebracht? Hoe pak je gewenste veranderingen aan? Hoe kan je grote betrokkenheid laten zien en dan toch niet zelf onderdeel van het probleem worden? En wat betekent het om te besturen zonder te managen? Allemaal voorbeelden van thema’s die de revue passeren.

  Lees meer
 • Raad in beraad tijdens raadsledencongres 20 januari 2018
  30-11-2017

  Raad in beraad tijdens raadsledencongres 20 januari 2018

  Op 20 januari jl. vond het Raadsledencongres – klaar voor vier jaar! plaats in ‘s-Hertogenbosch. Wij kijken terug op een mooie dag. Uit de evaluatie blijkt dat de deelnemers dat ook doen!

  Een terugblik op deze dag met foto’s en presentaties van de diverse workshops kunt u bekijken op de website van de VNG. Ook het beeldverslag is gereed en kunt u hier bekijken.

   

  Raadslid.Nu, de Vereniging van Griffiers, de VNG en het ministerie van BZK

  Lees meer
 • Summercourse Bestuurdadviseurs zomer 2018

  Summercourse Bestuursadviseurs zomer 2018

  De gemeenteraadsverkiezingen zijn geweest. Het college is (bijna) gevormd. Het zomerreces komt eraan. En vanaf september zal de hectiek weer toenemen. Nieuwe uitdagingen, en die vragen om een frisse en scherpe adviseur.

   

  Tijdens de inwerkperiode van het nieuwe college is het ook tijd voor de adviseurs om zich te herpakken. Deze Summercourse is speciaal voor adviseurs die regelmatig werken met bestuurders in gemeenten.  Nieuwe bestuurders, welke adviesstijl past daarbij? Hoe om te gaan met de kansen en valkuilen rond de veranderende rol van de gemeente in de samenleving?

   

  Uit onze analyse van overdrachtsdossiers aan raden kan afgeleid worden dat van bestuursadviseurs echt een andere rol en werkwijze verwacht wordt. Het bestuur zal met zijn agenda snel aangesloten moeten zijn op wat er in de samenleving leeft en samen met de ambtelijke organisatie daar goed op inspelen. De bestuursadviseur zal als verbinder daar zijn rol in moeten nemen. In de Summercourse gaan we met bestuursadviseurs op reis om deze veranderingen te verkennen, op een manier waardoor zij hun bestuurders de komende termijn effectief in positie weten te brengen.

   

  Wie gunt u deze impuls?

   

  Lees verder.

  Lees meer