Columns

Rob Wagenaar

Rob Wagenaar schrijft regelmatig over een actueel thema.

1 mei 2020 Valt er wat te leren?

Het is verbazingwekkend hoeveel contemplatieve teksten er uit de pennen van de columnisten vloeien in deze crisistijd. Mijn twee kwaliteitskranten lopen ervan over, alsof er niets anders is om over te denken en te schrijven. Toch is het inderdaad lastig om je over wat anders druk te maken, de coronawaan slokt alle aandacht op. Ik hou het op introspectie: wat gebeurt er met mij? Toch wel interessant om dat te formuleren en te delen. Lees verder.

 

8 april 2020 Een disruptieve crisis

De huidige wereldwijde coronacrisis vormt – naast alle ellende – ook een inspiratiebron voor talloze vernieuwingen. De mens gaat er pas echt tegenaan als hij massief uitgedaagd wordt en de nood hoog is. Ook vanuit ons vakgebied kunnen we tegen deze disruptie van onze maatschappij aankijken en bezien of daar iets van te leren valt bij ingrijpende en urgente veranderingen in organisaties. Ik neem als focus hoe Rutte en zijn ploeg ermee omgaan! Lees verder.

 

3 december 2019 Aristoteles

Ook voor de niet klassiek geschoolden onder ons zijn de Griekse filosofen een eindeloze voedingsbron van zinnige gedachten en inzichten, die de tand des tijds ruimschoots hebben weerstaan. Ik kan mij een verhandeling van een promovendus over Plato herinneren, waarbij zijn verklaringen over gedrag in organisaties één op één toepasbaar waren op de hedendaagse problematiek. Niets nieuws onder de zon dus. Maar nu dus Aristoteles. Hoezo, kunnen wij zijn gedachtengoed benutten? Ik wil het met u over de “systeemval” hebben: we hebben een mooi systeem voor een organisatie verzonnen en geïnstalleerd. En er ook voor gezorgd dat men zich aan de systeemafspraken houdt. Is het niet prachtig? Maar helaas, “het systeem” blijkt niet voor alles een goede oplossing te hebben en richt zelfs hier en daar regelrechte schade aan. Ai, dat was niet “de bedoeling”. Hoe nu te handelen? Lees verder.

8 augustus 2019 100 jaar

In 1920, volgend jaar 100 geleden, werd een adviesbureau opgericht door de heren Hijmans en Van Gogh: het Organisatie Advies Bureau. Dit bureau was het eerste in onze professie in Nederland en ook wereldwijd één van de voorlopers. McKinsey stamt uit 1926 om eens een benchmark te zetten. We kunnen dus zeggen dan ons beroep in Nederland begin 1920 haar institutionele start had. Tijd voor een feestje? Lees verder.

17 juli 2019 Hijgerig

Lang geleden antwoordde een collega op de vraag van een relatie: waar kunnen wij Rob een plezier mee doen, met: geef hem een opdracht! En inderdaad, als je in de positie zit dat je monden moet vullen en een bureau in de lucht wil houden - liefst groeiend-, dan is acquisitie geen 2e maar een 1e natuur. Er komen echter momenten waarop “het kopjes koffiedrinken” je gaat tegen staan. En dan stel je je de vraag of je tijd niet beter besteed zou kunnen worden. De hijgerigheid van het vak in perspectief geplaatst. Lees verder.

4 juni 2019 Primair proces hoeders

In mijn lijfblad lees ik de column van een vakgenoot: “Het is altijd de schuld van de middenmanager”. Dit zeer herkenbare thema verdient ook een andere invalshoek. De kern van de toegevoegde waarde van organisaties is in handen van het middenmanagement en haar/zijn uitvoerende collega’s. Een willekeurige beleidsnota met dito prachtige voorstellen om het allemaal anders te doen wordt door deze gremia niet altijd omarmd. Raar toch? Lees verder.

7 mei 2019 Air-KLM

Recent heeft Hans Smits afscheid genomen als voorzitter RvC van Air France-KLM. In zijn afscheidsinterview (FD) geeft hij een mooie blik in de cultuurverschillen van de 2 partners: het machtsdenken versus het zakelijke denken. Reden om weer eens aandacht te geven aan het samengaan van organisaties en de werking van cultuur verschillen. Halve oplossingen geven halve resultaten of zelfs minder dan dat. Is dat erg? Lees verder.

8 januari 2019 Terug naar de kern

Aan het begin van een vers jaar kan het grote gebaar nog wel. Tussen kerstboom en appelflap gaan de gedachten alle kanten uit. In mijn geval naar een veronachtzaamd aspect van ons functioneren. In alle geweld met disrupties, ICT en eindeloze concurrentie in ons metier, vergeten we wel eens waar het óók en vaak vóóral om gaat: de persoonlijkheid van adviseur zelf. Jij maakt het echte verschil voor je klant! Een onbescheiden verkenning. Lees verder.

12 december 2018 Partir, c’est mourir un peu

Vertrekken is een beetje doodgaan, opruimen en weggooien is dat ook. Mij overkomt dat nu beiden. Reflectie op een menselijk fenomeen, emoties in een daarvoor geëigende tijd van het jaar. Maar heeft dat vertrekken ook een bredere betekenis voor ons als adviseurs? Ik vertrek mijn hele leven al! Lees verder.

27 november 2018 Professor Doede's legacy exit!

De VU stopt met haar post- ervaringstraject voor senior adviseurs, officieel de Executive Master Management Consulting geheten. Een monument in adviesland en de legacy van Prof. Dr. Doede Keuning houdt op te bestaan. Het is even slikken. Ik probeer te begrijpen of en hoe dit past in de veranderende adviseursscene. Ben wat bedroefd. Maar ook strijdbaar! Lees verder.

7 november 2018 Rainmaker

Sorry voor het Engels, maar het bekt goed. In onze adviseurswereld, maar ook in soortgelijke werelden is de ‘rainmaker’ een absoluut noodzakelijke, maar ook omstreden figuur. Een type dat voor onrust en vernieuwing zorgt. En dus voor werk. Maar ook voor grensoverschrijding en de randen van het betamelijke opzoeken. Gezocht, geliefd en verguisd: want door alle werelden waarin hij/zij opereert tot randfiguur bestempelt. Lees verder.

30 oktober 2018 Voorzitter

Ja jij dus, jij wordt de nieuwe voorzitter van de Ooa! De huidige voorzitter Jan Willem Kradolfer houdt er mee op. Na bijna 8 jaar, een record zover ik weet. Niemand heeft ooit langer  op deze stoel gezeten. En daarmee is deze geweldige positie weer eens vacant. En jij gaat dat worden. Toch? Lees verder.

18 oktober 2018 Grimbert

Consultants zijn professionals die een leven lang boeiend en betekenisvol werk kunnen doen, maar niettemin op de achtergrond blijven en niet in brede kring bekend worden. Van Grimbert kan dat niet gezegd worden. Al was het maar vanwege zijn familiehistorie, maar ook door zijn eigen opereren, hoorde Grimbert tot de spraakmakende voorhoede van het adviseursvolk. Hij was een bijzondere man, van het soort dat je weinig in ons vak tegenkomt. Lees verder.

10 oktober 2018 Hoezo kloof?

Er wordt best wel gemekkerd over de samenwerking tussen adviseurs die grote leeftijdsverschillen kennen. De stigmata en zwart-wit beelden vliegen over de tafel. “Je gaat toch niet met je opa een klus doen”. Ik bedoel maar! Werkt het ook in de praktijk zo, vraag ik mij dan af. Een pleidooi voor verregaande leeftijdsdiversiteit. Lees verder.

12 juni 2018 New Generations

Pas op, dit wordt een blog van een te ervaren babyboomer en dus helemaal geen “new generations”. Maar toch, het thema houdt me al een tijd bezig, zeker ook in het kader van mijn onderzoek naar nieuwe modellen voor professional service firms. Is de jeugd deze keer blijvend anders dan vroeger? Ik denk van wel. En met grote gevolgen voor firma’s en professies. Lees verder.

1 mei 2018 Waar, waardering en waarde

Het ligt niet voor de hand. Maar af en toe is het goed
je af te vragen wat de essentie is van je bijdrage. Waarom je cliënten waarderen wat je doet. Hoe die waar van jou er eigenlijk uit ziet. En wat de echte waarde is, die je brengt. Lees verder.

3 april 2018 Het dak repareren.......

Inderdaad, dat doe je als de zon schijnt. Het is een gezegde dat ik de laatste maanden weer veel tegenkom. Het is een waarheid als een koe dat je je onderneming het best klaar maakt voor de toekomst op het moment dat “bruin dat kan trekken”. En nu beleven we een hoogconjunctuur, dus je zou zeggen: nu is het de tijd! Maar oh oh, die weerbarstige werkelijkheid. Lees verder.

5 januari 2018 Pieter

In ons vluchtige beroep zijn er mensen die toch een groot gedeelte van je leven een belangrijke rol vervullen. Dat kunnen cliënten zijn, of collega’s. Pieter Boot is van de buitencategorie (geen collega, noch cliënt), maar cruciaal met zijn klassieke tweemaster de Luciana in veel van mijn opdrachten. De context, het gevoel, uit de comfortzone, open, samen en lerend: voor dit alles staat Pieter. Navigation ist wenn man trotzdem ankommt. Heeft u hem? Lees verder.

31 december 2017 Integere overheid

Hoe vaak zeggen we het niet tegen onze cliënten en opdrachtgevers: het goede voorbeeld geven daar gaat het om. Want je mensen luisteren naar wat je zegt, maar ze geloven wat je doet. En dus, hoe moeilijk het ook is: laat zelf zien dat je in de praktijk brengt wat je predikt. Met die instelling kijk ik dan ook maar naar de baas over een fors stuk van mijn leven: de Nederlandse overheid. Pijnlijk! Lees verder.

13 december 2017 Maestro

Onze professie laat zich soms moeilijk uitleggen aan buitenstaanders. Maar zelfs voor insiders is vaak lastig werkelijk te begrijpen waarom een bepaalde aanpak in de handen van een specifieke consultant succes heeft. Is het ‘magic’? Of gaat het hier over de gelouterde meester, de maestro. Lees verder.

21 november 2017 Een geoefend oog weet waarnaar te kijken

Als je gezegend bent met veel meters in het adviesvak, dan word je ook steeds beter in het waarnemen en beoordelen van nieuwe situaties. Met honderden ervaringen in meer dan 40 jaar - alweer een nieuwe organisatie, hoe doen ze het hier nu - ontwikkelt zich een klinische blik waar je veel plezier van hebt. Maar wat is nu echt relevant en waar kun je op vertrouwen, dat maakt het verschil tussen leuke anekdotes en serieuze indicatoren. Lees verder.

7 november 2017 Rutte III: Geeft dit kabinet ook vertrouwen voor onze toekomst?

Het 3e kabinet Rutte heeft zojuist haar vuurdoop gehad: een gewoon kabinet volgens onze premier met als slogan: vertrouwen in de toekomst. En terwijl alles en iedereen een mening heeft over Rutte III, vraag ik me af wat dit kabinet voor adviseurs en veranderingsmanagers – ons soort mensen dus – gaat betekenen. Lees verder.

19 oktober 2017 Alles fris onder het petje

Het beroep van de organisatieadviseur is veeleisend. Zeker als je externe bent, ook je eigen winkeltje moet laten floreren en daarnaast nog “een leven” wilt hebben. Omdat je voor een groot gedeelte je eigen instrument bent, is er alle reden om aandacht te geven aan dat instrument. Hoe doe je dat, fris en dus gevraagd blijven? Lees verder.

10 oktober 2017 Matrixminister

Als de voortekenen niet bedriegen, dan krijgen we weer één of zelfs meerdere minsters zonder portefeuille. Ministers die het moeten stellen zonder departement en direct onder hem/haar vallende ambtenaren. De pers heeft al weer uitgehaald over het gebrek aan macht van deze ministers. Vanuit organisatiekundige/bestuurlijke hoek is een heel andere visie te noteren. Lees verder.

27 september 2017 Advocaat, accountant of toch adviseur?

“Een registeraccount die ook advocaat is, dat kan niet allebei!’ Een pettenprobleem is er potentieel ook in de organsiatieprofessie. Maar dat is wel opgelost: je kan in de ochtend adviseur zijn en in de middag interimmanager, zelfs bij dezelfde klant. Maar dan wel met een andere opdracht en een ander vraagstuk/werkveld en in volle transparantie. Bij andere professies wordt daar nog mee geworsteld. Lees verder.

15 augustus 2017 Those who can

Do it, others advise.
Deze uitdrukking gebruik ik nog weleens om met de nodige zelfrelativering de rol van adviseurs versus die van leidinggevenden te illustreren. Adviseren vereist een echt andere wijze van werken, vergeleken met het functioneren in een lijnfunctie. Daarom zijn de meeste adviseurs ook slechte managers, ook al denken ze daar zelf vaak anders over. Ik zelf ben sinds 6 weken politiek bestuurder…..  Reflecties uit een functioneren dat ik goed kende, maar nooit zelf had ervaren. Lees verder.

11 mei 2017 System Collapse

In ons praktijk komen wij het niet vaak tegen, maar interessant is het wel: het plotseling ineenstorten van een geheel systeem. Gedurende lange tijd blijkt een systeem (zoals bijv. land, lichaam, stelsel, organisatie, team) alle aantastingen en bedreigingen te kunnen weerstaan. Maar dan onverwacht en plotseling is daar dan toch het einde, het systeem begeeft het. Veel is voorspelbaar, maar zo’n ineenstorting is dat niet. En dus moeten de signalen (“early warning signals”) al vroeg serieus worden genomen. Wat is de rol van adviseurs? Lees verder.

28 maart 2017 Magie van Management modes

Het management- of organisatievakgebied kent zoals zovele vakgebieden haar modes. Een nieuwe naam popt op, het lijkt een antwoord op een in de tijd passend vraagstuk en en de branche stort zich erop. Nu heet het lean, scrum of agile. Eerder waren er re-engeneering en TQM. Daarvoor contractmanagement en organisatieontwikkeling etc. Af en toe kijken wetenschappers terug naar de werking in de praktijk van de in de mode zijnde recepten. En constateren dat de beloftes wetenschappelijk niet bewijsbaar zijn. Zijn we allemaal gek om achter die modes aan te lopen? Lees verder.

13 januari 2017 Alleingang

Berenschot verlaat de ROA. Het lijkt een zakelijke mededeling zoals er zoveel nieuws continue over ons wordt uitgestort. Maar we hebben het hier over één van oudste bureaus van Nederland. Het bureau Berenschot, 80 jaar oud, is een spin-off van het bureau van aartsvader Ernst Hijmans en staat daarmee aan de wieg van het externe adviesvak in Nederland. Bovendien lid van de ROA sinds het eerste uur. Een betekenisvol afscheid dus. Het lijkt een metafoor voor een branche en professie die de heftige externe ontwikkelingen vooral alleen, in de eigen bureaus denkt op te lossen. Zouden wij dat ook onze clientèle adviseren? Lees verder.

5 januari 2017 Een overtuigend verhaal is een 'must'

Menigeen is aan het broeden op een goede speech voor de Nieuwjaarsreceptie. Dat geldt voor de Managing Partner van het Bureau, de voorzitter van de Raad van Toezicht, de voorzitter van de Ooa en ook voor Donald Trump. In zijn geval is het de inauguratiespeech! Dat verhaal moet sterk zijn. Idealiter inspireert en bindt het de mensen die je leidt. Een fundament voor 2017! Lees verder.

6 december 2016 Dealen met The Donald

Een nieuwe baas van de tent, dat is altijd weer spannend. Wat is dit voor karakter, wat zal hij/zij gaan veranderen en wat betekent dat voor mij. Voor mensen met een beetje levenservaring en diegenen die ook nog eens het fenomeen ”baas” ruim hebben meegemaakt, valt er echter veel te voorspellen. En dat geldt ook voor de nieuwe chef van de USA. Ik doe een gooi. Lees verder.

8 november 2016 Overleven Professional Service Firms (PSF's)?

Ons vakgebied wordt bijna dagelijks bestookt met artikelen, boeken en commentaren die betogen dat het nu allemaal echt anders gaat worden. En breder dan dat: de PSF gaat op de schop. Disruptie, ontwrichting, ook hier. En het is, vrees ik, echt waar! Maar gaat het ook lukken? Een kijkje in mijn glazen bol. Lees verder.

18 oktober 2016 Georkestreerde perversie

Goed bedoelde regels hebben nogal eens bijeffecten die ertoe leiden dat de remedie erger wordt dan de kwaal. Vooral overheidsregulering leidt aan dat euvel. Aanbesteding van onze soort diensten gebeurt tegenwoordig bijna altijd met minimaal drie partijen. Dat zoiets kan leiden tot perverse situaties wordt nog maar weinig hardop gezegd. Ik gooi het maar eens uit! Lees verder.

23 augustus 2016 Alleen de beste zijn telt!

Valt het u ook op hoe vaak en hoe makkelijk een torenhoge ambitie als doel wordt neergezet. We willen allemaal de beste zijn, worldleader, best in class, 100% kwaliteit, eerste in de branche etc. En hoe vaak wordt dat doel dan bereikt? En hoe komt dat over bij medewerkers die dat doel moeten realiseren? Over ambities, falen en wijsheid! Lees verder.

28 juni 2016 Loods in het onbekende

Dezer dagen komt de onzekerheid weer volop ons af. De aanstaande BREXIT doet ons opnieuw beseffen dat voorspellen lastig is, vooral als het de toekomst betreft. Leidinggeven aan die onzekerheid is, ook voor de beste leiders, een helse opgave. Voor menig organisatieadviseur is het echter de dagelijkse praktijk! Lees verder!

20 mei 2016 Europeaan worden, dat moeten we nog leren!

Wie in geopolitiek en in wereldmachtsblokken gelooft, kan niet anders dan de éénwording van Europa omarmen. Na tientallen jaren van bemoedigende ontwikkelingen en stevige stappen, is de verdere integratie van Europa nu verder weg dan ooit. Externe bedreigingen lijken een toch te broze samenhang de das om te doen. Maar zijn we wel bewust genoeg van andere mogelijkheden om Europa te versterken. Waarom blijven we hangen op bestuursstructuren en federatievorming? En is hier wat te leren van andere unies en van andere  fusies? Lees verder.

21 april 2016 Amoreel, dat wil je toch niet zijn!

Het journaille zit er op als de spreekwoordelijke bok op de haverkist. Volk dat over de schreef gaat: in hun ogen dan. En tegenwoordig is daar voldoende van, van dat volk. Hele beroepscategorieën worden aangeklaagd. Aannemers in wat oudere tijden, bankiers meer recentelijk, in corrupte landen werkende ondernemers, accountants, politici, iedereen komt weleens aan de buurt. Nu dan allen die aan belastingontwijking doen. Het is lastig in deze, het kaf van het koren te scheiden: is iedereen echt fout bezig? Want aangeklaagd in de pers ja, maar ook uiteindelijk veroordeeld door een rechter, vaak toch niet. Over de smalle marges van goed of fout. En de schuivende panelen in deze. Lees verder.

8 april 2016 Een goede organisatie is nu weer anders.

Er wordt wel zorgelijk gedaan over het gebrek aan geheide waarheden in het organisatievak. Wordt het dan nooit een wetenschap? Feit is dat veel zekerheden al snel weer op de schop moeten en ingeruild worden voor andere inzichten. U weet natuurlijk wel hoe een goeie organisatie eruit ziet. Ikzelf ben weer van mening veranderd, want onlangs in een gesprek met een collega brak er een nieuw inzicht door. Fascinerend vind ik zelf: dan maar geen wetenschap! Lees verder.

17 maart 2016 Het Ik-tijdperk is niet voorbij

Weet u het nog? We leefden in het ik – tijdperk. Een voorbeeld: in 2005 verscheen ‘Voorbij het dikke-ik’ van Kunneman. Daarin zocht hij een antwoord op de mentaliteit van zelfzucht en ontbrekend moreel besef bij de hedendaagse mens. Maar dat zou dan toch wel over zijn, beweren verschillende auteurs. Ik zie de nadagen daarvan floreren. Zwartgalligheid van een oudere? Eerder een opwekking om de steven te wenden! Lees verder.

16 februari 2016 Vaste waarde

Adviseurs die al wat langer meelopen, kennen het verschijnsel: je bent een vaste waarde voor een organisatie. Maar dat kan dus op allerlei manieren. Zo kun je ook voor een land een vaste waarde zijn: op een specifiek gebied word jij van stal gehaald als het weer nodig is. Afgelopen week werd mij duidelijk gemaakt dat ik dat ben in Litouwen als het gaat om training van adviseurs. De principes zijn dezelfde, het klinkt en is wat exotischer. Over vaste waarde zijn. Lees verder.

14 januari 2016 Decentraal gaat het beter, toch?!

Over ingewikkelde keuzes die toch genomen moeten worden. Een ‘evergreen’ in de praktijk van een organisatieadviseur is het vraagstuk centraal – decentraal. Heel veel organisaties, ook de kleinere, moeten zich hiermee bezig houden. Behandelen we dat op het hoofdkantoor of kunnen de vestigingen dat zelf af? Vinden we uniformiteit belangrijk of accepteren we lokale keuzes? Gaan we voor praktische efficiency in de uitvoering of vereist dit thema specialistische inzet en dus een centrale aanpak? En nog veel meer van dit type vragen. Het afwegingsproces rond vele criteria is momenteel ook in onze overheid volop op tafel. Helaas geen quick fixes! Lees verder.

30 december 2015 Er helemaal zijn!

Het is goed om je af en toe te realiseren dat eenvoudige waarheden de basis vormen, ook van heel complex en hoogwaardig functioneren. Organisatieadviseurs moeten het in essentie hebben van beïnvloeding van mensen. In hoeverre je er in slaagt om de medemens succesvol te bereiken en dus invloed te kunnen uitoefenen, daar zit hem de crux. Het werken in het “hier en nu”, volledige aandacht, empathie, zonder vooroordelen zijn, dat zijn enkele kernbegrippen van “presentie”, een benadering uit de zorg die met gemak ook in de organisatieadvisering zijn weg vindt. Lees verder.

22 december 2015 200 meningen, toch een resultaat!

Hoe lukte het om de wereld op één lijn te krijgen? Het komt regelmatig voor: je adviseert niet één client, maar een heel netwerk. Een diversiteit van partijen die rond een thema iets samen willen. Maar de uitkomst moet natuurlijk wel de oplossing zijn van jouw groep zijn. Wat anderen vinden is zeker aan het begin van zo’n proces niet zo interessant. Hoe lukt het om er uit te komen? Een analyse op afstand, want ik zat er niet bij, bij die 200 landen! Lees verder.

17 december 2015 Anders!

Zo vaak wordt er niet gesproken over de veranderingen die adviseurs zelf aangaan in de kern van hun vakgebied. Terwijl veranderingen bij clienten in elke opdracht stevig worden aanbevolen en geimplementeerd, blijken vele adviseurs zelf bepaald conservatief. Maar ook voor hen geldt: vernieuwingen zijn niet alleen nuttig, maar ook nodig. Het lerend vermogen moet worden aangesproken, experimenten aangegaan en nieuwe aanpakken uitgevonden. Het oude adagium luidt immers: wat je niet met jezelf kunt doen, lukt je ook niet met een client! Lees verder.

1 december 2015 Het gelijk van de professional

Na de grote problemen met de N-Z lijn van de Amsterdamse metro, werd Gerard Scheffrahn medeverantwoordelijk voor de realisatie en indienststelling van de nieuwe metrolijn. “De volwassen professionals waar wij mee werken, hebben allemaal hun eigen ideeën over hoe iets het beste kan. Vaak gebaseerd op jarenlange ervaring. Maar als iedereen daarnaar gaat handelen, wordt het een zootje. Ik geloof sterk in sturing vanuit de dialoog. Maar als we een lijn hebben afgesproken, dan verwacht ik commitment” (Overmanagement.nl. Nov. 2015) Lees verder.

13 oktober 2015 Een -ICT- adviseur die deugt

Toch maar weer eens een columm over goede adviseurs en wat voor “game changing” er nodig is om die binnen te krijgen. Mijn lijfdagblad had daar een positief verhaal over, op zich al heel bijzonder: positief berichten over adviseurs. Geen technocratische kille aanbesteding, aandacht voor de relatie met de klant, focus op de voorkant: wat is echt het probleem, een bureau dat de professie (en niet het geld of de groei) voorop zet. Ingewikkeld: nee dus. Uit de mode geraakt door verkeerd begrepen efficiency en koud watervrees: ja dus. Ik ben blij. Er is hoop! Lees verder.

28 september 2015 Over adviseurs, innoveren en congresseren

Adviseurs kan je alleen met geweld naar congressen krijgen is mijn ervaring. Zeker als er niet te acquireren valt en er dus vooral vakgenoten rondlopen. Laat staan als het ook nog internationaal is. En er een zekere prijs voor moet worden betaald. Maar de uitzondering bevestigt de regel en zo waren er in de 3e week van september toch 300 collega’s uit 33 landen in Noordwijk aanwezig op de 3e International ICMCI Consultancy conference, dit keer georganiseerd door de  Ooa en de Roa. Een impressie. Lees verder.

28 augustus 2015 Cultuurverandering: van denken naar doen!

Iets nieuws bouwen helpt dan wel.
Met de Republikeinse en Democratische caucuses voor de deur, is de tijd rijp om de balans op te maken. Change!  was de verkiezingsbelofte van senator Barack Obama. Alle pijlers in de campagne werden gericht op het perverse systeem: verander de regels en daarmee een corrupte cultuur. Maar na bijna twee ambtstermijnen  is het lastig om bewijsvoering voor het slagen van die verandering te benoemen. Het proces in de VS staat symbool voor veel organisaties die zich ten doel stelden fundamenteel te veranderen: te hoge verwachtingen van een papieren waarheid. Moeten we over cultuurverandering spreken als een vervlogen paradigma? Lees verder.

13 augustus 2015 Hoe goed zijn wij eigenlijk?

Grote organisatieproblemen: oplossen gaat toch vaak niet zoals gedacht en gewenst. Tussen de beklimmingen in de Zwitserse Alpen door, heb ik mijn gedachten laten gaan over het voor ons vak relevante nieuws uit Nederland. De politiereorganisatie gaat een paar jaar langer duren, na het Fyra debacle nu ook een vertrouwenscrises bij de NS i.v.m. gemanipuleerde aanbesteding, Imtech krijgen we maar niet uit de crisis en dreigt nu om te vallen. Waarom lukt het ons niet om deze rampspoeden te vermijden. Zijn wij niet beter of verschuilen we ons achter ontlastende omstandigheden. Ons soort volk wordt er onvoldoende snel bijgehaald: dat zal het zijn! Lees verder.

22 juni 2015 Hoezo: 70% van de veranderprojecten mislukt?

Een mythe doorgeprikt. Al sinds vele jaren (15 -20 jaar zeker) verschijnen er met de regelmaat van de klok, boeken, artikelen, seminaraankondigingen waarin wordt gesteld dat 70 % van de veranderprojecten mislukt. Even Googlen levert een overzicht, maar ik zie ook bekende Nederlandse auteurs deze kreet met regelmaat slaan. Ik kan u echter vertellen dat het niet klopt! U en ik wisten dat al, maar nu wordt dat ook met degelijk onderzoek onderbouwt. Veranderkunde van de ondergang gered! Lees verder.

3 juni 2015 Léon

Mensen hebben behoefte aan voorbeelden, rolmodellen, helden waar ze zich aan kunnen spiegelen. Een “profession in the making” heeft daar zelfs heel veel behoefte aan. Het lijkt of het adviesvak, zeker in de Nederlandse context, weinig op heeft met de goeroes in onze professie. Maar zoveel zijn er ook - helaas- niet. Deze maand hing zo’n held zijn toga aan de wilgen en hield hij zijn emeritaatsrede als hoogleraar Advieskunde. Wat maakte Prof. Dr. Leon de Caluwé tot een voorbeeld? Lees verder.

12 mei 2015 Een bureau daar wil ik voor werken

Het zijn verwarrende tijden voor externe professionals. Is de heilige graal nu om als zelfstandig professional door het beroepsleven te gaan? Of moet je je  aansluiten bij een bureau? Of is een netwerk van gelijkgestemden het eigentijdse antwoord op professionele eenzaamheid. Men is zoekende en alle vormen vinden hun voor- en tegenstanders en kennen hun voor- en nadelen. Een verkenning en stellingname. Lees verder.

13 april 2015 De informatie-paradox

Informatie over van alles en nog wat is tegenwoordig snel te krijgen. Je hoeft geen boek meer te lezen, geen blad meer open te slaan: met een zoekmachine en een paar clicks heb je de beste PowerPoints of een gedegen samenvatting over jouw onderwerp. Starten met een Wiki-definitie en dan doorzoeken. En dat geldt zeker voor management ‘stuff’. Het is gratis en makkelijk toegankelijk. Lees verder.

17 maart 2015 Teambuilding op de Meall a Buachaille

Vooral bij multinationals is er weer veel aandacht voor de hechtheid van teams en dus ook voor het werken daaraan. Door de jaren heen heb ik allerlei aanpakken zien komen en gaan. Recentelijk gaan teams meer en meer voor een echte ervaring. Samen iets beleven, buiten het gebruikelijke. En of je dat maar wil arrangeren als consultant. Consultainment? Of veel meer dan dat! Lees verder.

17 februari 2015 Er is er maar een (1) de baas

Topambtenaar Jaap Uijlenbroek pleit in het FD van jl. zaterdag voor een super-SG, één CEO die boven de 11 secretarissen-generaal staat. En Jaap weet waarover hij praat, in een vorige leven was hij 5 jaar directeur-generaal Organisatie en Bedrijfsvoering Rijk. Eindelijk kunnen er dan eens knopen worden doorgehakt bij de hervorming en efficiencyslagen die het Rijk moet maken. De roep om een sterke man! Zou het werken? Lees verder

2 januari 2015 De paus als changeagent

Deze week mooi nieuws over de paus. Aan de vooravond van Kerstmis houdt hij een toespraak voor zijn eigen staf (de Curie) en veegt ze de mantel uit met een scherpe analyse over gedrag en omgangsvormen van de ‘heren’(sic!). Naast vele andere vernieuwingen is nu zijn eigen organisatie aan de beurt. Ik hoop dat hij Machiavelli kent en zich professioneel laat influisteren over de effecten van zijn handelen. Wat zou de volgende stap zijn? Lees verder.

9 december 2014 Identiteitsverlies

Bij cultuurverandering neem je mensen veel af en wat komt ervoor terug?

Cultuur en cultuurverandering is weer ‘hot’. Bij bijna elke majeure organisatie-uitglijer wordt daarin zowel de oorzaak als het heil gezocht. Of het nu woningcorporaties zijn, ICT-deconfitures bij de overheid, problemen bij accountants of het matig functioneren van De Nederlandsche Bank, de cultuur is oorzaak en remedie. DNB moest zich volgens de politiek zelfs op korte termijn een nieuwe cultuur aanmeten: morgen om 14.00 gedragen wij ons allemaal anders! Wat is het toch dat cultuur zo ongrijpbaar, en cultuurverandering zo lastig maakt. Een hink-stap-sprong-verkenning. Lees verder.

26 november 2014 Al eens een boek geschreven?

Soms laat de wereld zich eenvoudig indelen. Was het vroeger zo dat je op een feestje links naar de kamer van de niet–golfers ging en rechts naar de kamer van de golfers, in mijn kringen draait het nu om de boekschrijvers. Een kloek boek op je naam? Dan hoor je erbij! Maar wie leest die boeken nog? En hoeveel van de boeken in uw kast zijn enthousiast aangeschaft, maar ongelezen? Is in het Twitter- en blog-tijdperk het boek definitief gesneuveld? Lees verder.

21 november 2014 Business of ambacht!

Column over de toekomst van 'professionele service firms' naar aanleiding van het symposium met accountants, adviseurs en advocaten op 3 november, georganiseerd door het Harvard Rosarium Genootschap. Lees verder.

20 oktober 2014 Exit BoerCroon

Alweer een fameus bureau ter ziele. Moeten we droevig zijn? Is dit een signaal van een verder teruglopende markt? Kunnen we nu definitief het vak bij het vuilnis zetten? Ik denk niets van dat alles. Maar jammer is het, dat wel. Want het opbouwen van zo’n mooie naam is geen sinecure. En het vormgeven aan een vitaal bureau is evenmin iets wat je zo maar doet. Neue combinationen gevraagd. Want het uit elkaar spattende bureau geeft zeker leven aan vele nieuwe start up’s en andere initiatieven. Een vak in beweging, dat is het altijd al geweest. Lees verder.

6 augustus 2014 Lekker douchen!?

Over klein leed waar toch van geleerd kan worden.

In onze vakantie, maar voor de professionele reizigers onder ons ook veel daarbuiten, staan wij ‘s ochtends onder een andere douche. Niet dat vertrouwde natte hok van thuis. Door de jaren heen -in vele binnen- en buitenlanden- hebben douches zich voor mij ontwikkeld tot een majeur verwonder- en vaak ook irritatiepunt. Hoe moeilijk is het om een basale goed functionerende douche te ontwerpen? Heel moeilijk!!

Lees verder.

26 mei 2014 Professioneel twijfelen

Van velen wordt in ons beroep en in onze functie gevraagd dat wij zeker zijn van onze zaak. Met deskundigheid en  overtuigingskracht brengen wij onze standpunten en motiveren wij onze beslissingen. Onze collega’s, medewerkers, cliënten
verwachten niets anders. Weifelende bazen of adviseurs: dat schiet niet op. Maar twijfelen over de juistheid van je oordeel heeft wel degelijk zin. Lees verder.

17 april 2014 De professie op de schop?

Met hun  artikel : De vijf gamechangers voor consulting, van dec. 2013 hebben auteurs De Man, De Man en Stoppelenburg (van SIOO) een behoorlijk steen in de vijver gegooid. Het is het soort artikel dat zo eens in 5 -10 jaar over het vak verschijnt en meestal lang na blijft resoneren. Lees verder.

5 maart 2014 Afgeschreven?!

 Bij duizenden gaan ze eruit, de bankiers, de verzekeraars en nog veel meer goede professionals, nu nog werkend voor organisaties die gedwongen op de schop moeten. Het zijn individuele drama’s die niet in de krant komen, maar niettemin voor veel leed in persoonlijke levens zorgen. Lees verder.

12 februari 2014 Acquireer of crepeer!

Voor menig adviseur is het zelf kunnen verwerven van opdrachten de uiteindelijke toets of hij of zij het in het ‘het vak’ heeft gemaakt. En dan is het vanzelfsprekend nog mooier als je ook een collega aan het werk kan helpen. Onlangs heb ik gewoon uit ervaring in kleine kring mogen vertellen hoe dat gaat, acquireren. Wellicht heeft u er ook wat aan … Lees verder.

27 januari 2014 Mores leren

De maand van de Nieuwjaarsontvangsten is weer bijna gedaan. U en ik hebben er een paar afgelopen, getoost op 2014 en natuurlijk ademloos geluisterd naar de sprekers. Altijd interessant om de ‘tone of voice’ te beluisteren en in sociologische zin te analyseren welke maatschappelijke tendensen worden aangekaart. Heel bijzonder om verschillende keren te horen over de rol die een maatschappelijke en intellectuele elite – de bezoekers van de recepties – behoort te nemen in het keren van negatieve tendensen en het aansturen van positieve ontwikkeling. Adel verplicht nog steeds, kennelijk! Lees verder.

6 januari 2014 Het licht gaat weer aan

Alles, maar dan ook werkelijk alles en iedereen wil ons laten geloven dat de crisis voorbij is. Op de laatste dag van 2013 heeft zelfs de heer Van Rompuy dat officieel verklaard. Kennelijk is er een overweldigende behoefte om weer positief te kunnen zijn, depressieve gedachten af te sluiten of collectief een handje te helpen door geld uit te geven.Laten we eens aannemen dat we inderdaad aan de vooravond staan van een periode van groei, wat is dan wijs om te doen of te laten? Groeien met een scherp oog voor langetermijncontinuïteit! Lees verder.

24 december 2013 Serious Request

Het glazen huis staat dit jaar in Leeuwarden. De mensen drommen er om heen en het is een gezellige boel. ‘Shit happens’, maar dan met de serieuze achtergrond van kindersterfte in Afrika. De stand op zondagavond was 4 miljoen en nog wat. Gaan we het record van vorig jaar breken? Vast! De kracht van een volk is eindeloos, mits goed geleid met de juiste doelen. Lees verder.

10 december 2013 Managen raakt uit!

Het lijkt er momenteel erg op dat het managen zoals wij dat jarenlang hebben geleerd uit de gratie aan het raken is. En dan met name de figuur, de functie van de manager. Met de voortgaande efficiency-slagen in onze organisaties sneuvelen hele hiërarchische lagen en daarmee tevens vele managementposities. Maar er is meer aan de hand. Het lijkt of de toegevoegde waarde van de manager aan het verdampen is. Waarbij leider en manager niet met elkaar moeten worden verward. Een kleine beschouwing over een voor deze tijd typerende ontwikkeling! Lees verder.

19 november 2013 Failliet, ... of toch niet!

Je moet alles in je leven eens meemaken en in mijn werkzame bestaan was ik nog nooit met een faillissement geconfronteerd. Deze herfst was het echter zover. Weliswaar niet bij een huidige cliënt, maar toch zo dicht bij dat ik alle ins en outs hebben kunnen waarnemen. “Interessant”, zeg ik dan, maar op de wijze waarop een dokter een hem onbekende ziekte kwalificeert, die voor de patiënt een drama betekent. Boeiend om ook dit onderdeel van de Nederlandse rechtsstaat in actie te zien. Is failliet gaan - soms  -wel zo erg, vraag ik me af! Lees verder.

10 oktober 2013 Nine reasons

Eind september heb ik een lange periode van bestuurlijk werk voor het beroep en de beroepsverenigingen afgesloten. 6 jaar was ik voorzitter van de Ooa, 7 jaar Trustee namens de Ooa voor onze internationale koepel ICMCI en 6 jaar had ik zitting in het Executive Committee (Excom) van ICMCI. Het heeft veel tijd gekost, maar ik heb er erg veel voldoening uit gehaald. Lees verder.

Eerdere columns

Columns van Rob Wagenaar die eerder zijn verschenen op de website van WagenaarHoes en (tot 2013) op NuZakelijk.nl, zijn gebundeld, en verkrijgbaar via secretariaat@wagenaarhoes.nl:

Het licht gaat weer aan (verschijnt in januari 2014), columns uit 2013

25 jaar ... & counting (januari 2013), columns uit 2012

Alle adviseurs de deur uit ... (januari 2012), columns uit 2011