Informatieblad

Bestuurlijke sensitiviteit

Abmtenaren en bestuurders in goed samenspel

Bestuurders en ambtenaren hebben in de beleidsontwikkeling en besluitvorming op diverse momenten met elkaar te maken. Daarbij is er regelmatig sprake van spanningen en onbegrip. Die komt vaak voort uit de wezenlijk andere rollen die bestuurders en ambtenaren hebben. De mate waarin de complementariteit in deze rollen tot zijn recht komt, maakt een overheids­organisatie succesvol. Irritaties of terugtrekken in de eigen werkelijkheid dragen uiteraard niet bij aan dit succes. Alleen maar hameren op dienstbaarheid ook niet. Wat helpt dan wel? Onze training bestuurlijke sensitiviteit leert ambtenaren en bestuurders wat er nodig is voor het goede samenspel!

 • Alinda van Bruggen
  Alinda van Bruggen
  adviseur/ directie
 • Harry ter Braak
  Harry ter Braak
  adviseur en vennoot

Perspectiefwisseling als vaardigheid

De begrippen die ambtenaren en bestuurders gebruiken zijn veelal dezelfde, maar hebben voor hen een andere betekenis. Daarom is het belang­rijk dat ambtenaren vanuit het perspectief van de bestuurder leren kijken, zonder hun eigen perspectief uit het oog te verliezen. Ook bestuur­ders kunnen hieraan een bijdrage leveren, door bewust verbinding te maken tussen het eigen perspectief en de meer op feiten gerichte deskundigheid van de ambtelijk adviseur. En een goede ambtenaar weet zijn bestuurder daarbij te helpen. De toenemende samenwerking met andere overheden, maatschappelijke organi­saties, bedrijven en burgers maakt deze vaardig­heid des te belangrijker.

Inzicht, doorleven en doen

Inzicht in deze verschillen tussen de bestuurlijke en de ambtelijke rationaliteit is in deze training nog maar het begin. Om echt te leren en een verandering in het dagelijks werk tot stand te brengen, helpt het om te doorleven. Hiervoor zetten wij in onze training simulaties in, gebaseerd op uw eigen praktijk. In de simulatie worden de rollen en rationaliteit van bestuurders en ambtenaren doorleefd en van uitleg en persoonlijke feedback voorzien. Tijdens de simulaties wordt er veel gelachen: er is vaak sprake van herkenning en relativering. Een uitstekende manier om te leren. De casussen voor de simulaties passen wij aan op uw specifieke situatie en leerbehoefte.

Vier thema’s

In de training werken we aan de thema’s:

 1. Bestuurlijke en ambtelijke rollen
 2. Verbinden van stabiliteit en adaptiviteit
 3. Stijlen van bestuurders
 4. Omgevingssensitiviteit

Optioneel vervolg: schrijven van heldere bestuursvoorstellen

Wij zien vaak de behoefte om naast versterking van bestuurlijke sensitiviteit, ook de helderheid en doeltreffendheid van de geschreven adviezen te verbeteren. In die gevallen werken wij graag samen met de communicatietrainers van Loo van Eck die een schrijftraining aanbieden die inhou­delijk en logistiek is afgestemd op onze training.

Praktische informatie

De training duurt vijf uur (een ochtend of een middag). We werken met groepen van tien - twaalf deelnemers. De kosten bedragen € 2.000,- voor één groep, voor elke volgende groep rekenen we € 1.500,-. Hierin zijn een intake­gesprek, voorbereiding van specifieke casussen, begeleiding door een ervaren trainer/adviseur en inzet van een professioneel trainingsacteur inbegrepen.

Uiteraard is maatwerk in de omvang en opzet van de training mogelijk. Wij bespreken dit graag met u aan de hand van uw eigen wensen. Voor inhoudelijke vragen over dit programma en aanmelding kunt u contact opnemen met Guido von Grumbkow of Alinda van Bruggen, telefoon 0343 – 52 40 10.